PSİKOLOJİK DERSTEK ve KOÇLUK MERKEZİ

İletişim ve Randevu :0505 767 58 85

  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
724 Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Psikolog Randevu

Pedagog Randevu

05447243650

Yaşam Koçu,Öğrenci Koçu, 0544-7243650

Uzman Klinik Psikolog, Uzman Pedagog,05057675885

Uzman Klinik Psikolog Gülten Demirdöven, 05447243650

Site Menüsü
Facebook Psikolog Pedagog Psikoloji
Çift Terapisti Aile Terapistleri Evlilik Terapisti 05321583555
danisman724@hotmail.com
Stres Nedir? Stresle Nasıl Başa Çıkılır?
29/03/2011
Stres 

Organizmanın ruhsal ve bedensel sınırlarının tehdit edilmesiyle ortaya çıkan gerginlik durumudur. Kişi tehlike ile karşı karşıya gelince organizma bu tehlikeye karşı kendini korumaya çalışır. Kişinin organizması bu tehlikeyle savaşabileceği türdense organizma tehlikeyle savaşır, eğer savaşamayacağı türdense organizma ondan kaçar. Organizma dışarıdan bir tehditle karşılaştığı zaman yani stres karşısında insan vücudunda hem bedensel hem psikolojik düzeyde bir dizi olaylar meydana gelir. Örneğin gözbebekleri büyür, kas gerilimi artar, kalp atışı sayısı artar, kan basıncı yükselir, solunum sayısı artar, endişe vb gibi. Stres hayatımızın bir gerçeği olabilmekle birlikte insanlarımızın stresi genellikle olumsuz bir şey olarak düşünürler. Stresin olumsuz yanları olduğu gibi olumlu yanları da vardır. Örneğin olumlu yanından bahsedersek belirli dozda stres etkili bir işleyiş için gereklidir. Mesela fiziksel ve ruhsal gelişmeye, olgunlaşmaya, büyümeye yol açar. Stresin olumsuz yanı ise yani aşırı stres ise kişinin iş göremeyecek bir duruma getirir ve kişide ciddi sorular yaratır. Önemli olan kişinin stresi oluşturan olay ya da ortamı nasıl algıladığı ve onunla nasıl başa çıktığına bağlıdır. Bireyin strese açık olmasında yatan iki sebep vardır. Birincisi : Kişinin stresle karşılaşılmasının sıklığı ve karşılaşılan stresin süre ve anlam bakımından niteliğidir.
İkincisi ise: Kişinin stresle başa çıkabilmedeki kişilik donanımıdır.

Stres Kaynakları

Hayatımızdaki değişme ve gelişmelerle birlikte yaşamımızda da çeşitli değişiklikler olmakla ve bu değişiklikler bireyler üzerinde değişik derecelerde strese yol açmaktadır. Eşinin ölümü, boşanma, ayrı yaşama, bir yakının ölümü, evlenme, işe girme veya işten atılma, hamilelik, cinsel güçlükler, ekonomik sorunlar, çocukların evi terk etmesi, okula başlama, amirle münakaşa etme, taşınma, tatil, yaşamda gerçekçi amaçların seçilememesi, birbiriyle çelişen amaçların seçilmesi, amaca ulaşmak için bireyin kendini aşırı zorlaması, hoşgörülü olamama, ‘’hayır’’ demesini bilememe, günü işle doldurma, işte bir öncelik sırası oluşturamama çeşitli derecede strese neden olmaktadır. Ayrıca risk almayı öğrenmemiş olma, az şeyle yetinmeme, içten geldiği gibi davranamama, mevki edinme hırsı ve kendine zaman ayıramama stres için kaynak oluşturabilmektedir( Norfolk, 1989) . Bu stres kaynaklarına bakıldığında, bireyin stres uyarıcısı karşısında yaşadığı sadece olumsuz duygular değildir. Örneğin, mutlu bir evlilik olayı karşısında da birey stres yaşayabilir. Bazı üzücü olaylar karşısında yoğun stres yaşayan kişilerin zorluklar yaşadığı bilinir. Selye (1974) ‘ ye göre, aynı stres uyarıcısı bireyde olumlu duygular uyandırırken, bir başkasında olumsuz duygular uyandırabilmektedir. Olumsuz duygular uyandıran strese ‘’tahrip edici stres’’ denir (Akt: Ersever, 1985) . Dystresin kaynakları dışsal, fiziksel, çevresel, içsel fiziksel, olumsuz benlik kavramı ve sosyokültürel kaynaklar olarak dört kategoride toplanabilir (Ersever, 1985). 

Streslerin biriken ve yoğunlaşan etkileri sonucu davranış düzeyine yansıyan bazı etkileri şunlar olabilir:
• Kişinin kendini güvensiz, terk edilmişlik hissetmesi
• Ölüm ve intihar fikirlerinin sık sık tekrarlanması
• Uyku bozukluğu
• Sigara içmek, alkol kullanmak
• Normalden daha titiz çalışmak
• Gerçek problem karşısında ilgisiz kalma ya da önemli konularda aşırı endişelenme 
• Kendisi için garanti olanı seçmek ( kendini güvence altına almak)
• Sağlığa aşırı ilgi
• Kişinin alışılmış davranışlarında değişiklik
• Sigara ve içki içme eğiliminin artması
• Aşırı hayla kurmak
• Sürekli hayatındaki başarısızlıkları düşünmesi
• Cinsel ve duygusal hayatındaki düşüncesiz davranışlar
• İçe kapanma, pasifleşme, sorunlarla yüzleşmekten korkma

Stres Karşısında Vücudumuz Şu türlü Sistem İçindedir

1) Alarm Dönemi( reaksiyon): Bu dönem organizmanın dış uyaranı stres olarak algıladığı durumdur. Organizma mücadele ederek ya da kaçarak stresten korunmaya çalışır.
2) Direnç Dönemi: Organizma yüz yüze olduğu stres verici duruma karşı direncini yükseltir. Bu dönemi başarı ile aşarsa beden normale döner, kişi başarısız olursa beden kuvvetten düşer. 
3) Tükenme Dönemi: Stres verici olay çok ciddi ise uzun süre organizma tükenir, artık organizmada geri dönüşü olmayan izler bırakır. Bu süreçle ilgili bir psikiyatrist araştırma yapmıştır. Bu psikiyatrist öğrenciyken birkaç beyaz fareyi bir kafes içinde buzdolabına koymuş ve orada bırakmıştır. İlk 24 saati gösterdiğinde kaçınılmaz ölüm korkusuyla, tüyleri bakımsız ve karmakarışık şekilde kafesin içine koymuşlardır. Ertesi günden itibaren fareler ağır ağır hareket etmeye başlamışlardır. Çok geçmeden psikiyatristin hayatında gördüğü muhteşem fareler haline gelmişlerdir. Tüyleri yumuşak, tertemiz ev düzgünmüş. Birbirleriyle oynaşıyor, sürekli hareket ediyor ve durmadan yemek yiyorlarmış. Dondurucu ortama tümüyle uyum sağlamışlardır. Ama bir sabah kafesi buzdolabından çıkmak üzereyken, bu son derece dinç ve sağlıklı fareleri ölü buluruz. Yani fareler başlangıçta alarm tepkisi göstererek ne mücadele ettiler ne de kaçabildiler. Bunun yerine fareler hareketsiz kalarak, beden ısılarını koruyup stresle başa çıkmaya çalıştılar. Acil durumlarda bedenlerinin ürettiği yüksek düzeydeki adrenalin ve kortizol onların yeniden canlanmalarında ve gelişmelerinde yardımcı oldu. Ancak durmaksızın süren soğuk yüzünden daha fazla dayanamayarak titreyip öldüler. 

Stresin Psikolojik Yönü

Psikologlara göre stres, onu zihninde taşıyan kişiye aittir. Stres olgusu ele alınırken (incelenirken), stres verici durumların yanında bireyin psikolojik özelliklerinin de dikkate alınması gerekir. Aslında stres kişinin ortamda ne olduğuna bağlı olarak verdiği tepki değildir. Stres kişinin olaya verdiği tepkiye bağlı olarak ortaya çıkan bir unsurdur. Bunu en iyi şöyle açıklayabiliriz. Aynı olay farklı kişilerde hatta bazen aynı olay aynı insanda bile farklı zamanlarda farklı tepkiler doğurabiliyor. İnsanoğlu belli uyarana belli tepkiler verir diye genelleme yapamayız. Şöyle ki örneğin anneleri ölen dört çocuğu ele alalım. Bunlardan üçü evli diğeri annesiyle yaşıyor olsun. Bu ölüm olayı evlatlar için önemli stres verici bir unsurdur, fakat her dört çocuğu da aynı düzeyde etkilemez. Annenin bu ölüm olayı evli olan üç çocuğu daha az etkilerken annesiyle yaşayan çocuğu daha çok etkileyebilir. Bir olayla becerilerimizi değerlendirişimiz ve onu algılayışımız, o olayı stres verici ya da vermeyici olarak tanımlamamıza neden olur. Yani en önemli olan değişken bireylerin kendilerine özgü farklılıklar gösteren psikolojik mekanizmalardır.





Stresin Çeşitleri

1) Fiziksel çevreden kaynaklanan stres: Hava kirliliği, sıcaklı, toz, kalabalık, gürültü vb.

2) İş hayatı: Ağır iş, zaman baskısı altında kalmak vb.

3) Psikososyal öğelerden kaynaklanan sebepler: 

a) Günlük Stresler: Trafikte sıkışmak, evde işlerin aksaması, çocuk ağlaması vb.

b) Gelişimsel Stresler: Çocuğun okula başlaması, orta yaş menapoz ve antropoz.

c) Hayat krizlerin niteliğindeki krizler: Ciddi hastalıklar, doğum, aile bireylerinden birinin ölümü.

Stres Karşısında Cinsiyet Faktörü

Yapılan birçok araştırma gösteriyor ki kadın ve erkeklerin stres tepkilerinde ciddi farklar olduğu gözlenmektedir. 1978 yılında Londra’ da yayınlanan bir bültende erkek çocukların çeşitli stresler karşısında kız çocuklarından daha çok saldırganlık gösterdiklerini buna karşılık kız çocukların stres karşısında daha çok kaygı ve çökkünlük gösterdiği gözlenmiştir. Orta yaş döneminde ise geri çekilme ve bastırma gibi mekanizmalar devreye girdiği için stres karşısında cinsiyetlerin verdiği tepkiyi değerlendirerek güçleştirmektedir. 


Stresle Başa Çıkmada Gevşeme Teknikleri

Gevşeme sözcüğü; dinlenme, rahatlama, istirahat etme anlamına gelmektedir. Stresle başa çıkmada bir çok teknik kullanılmaktadır. Bunlar uygulamalı gevşeme, aşamalı gevşeme, ipucu kontrollü gevşeme, farklılaşmış gevşeme ve hızlı gevşeme. Bu başa çıkma tekniklerinin amacı, mümkün olan en kısa zamanda, bireyin tüm bedenini gözden geçirerek bedenindeki gerginlikleri fark etme, kaslarını kontrol edebilmesine ve bedenindeki gerginliği azaltarak gevşemiş duruma gelmesine yardımcı olmaktır (Öst, 1986) . Gevşemede önemli olan stresin fiziksel etkilerin azaltmaya çalışmaktır. Gevşeme uygulamalarının amacı, gevşeme becerisini öğretmektir. Gevşeme uygulaması herhangi bir durumda ve çok çabucak yapılabilir. Bu beceri bir otomobili kullanmak, bisiklete binmek, yüzmeyi öğrenmek gibi herhangi bir beceriye benzetilebilir. Gevşemem becerisini öğrenmek için zaman ayırmak ve alıştırma yapmak gerekir. Kişi bir kere bu beceride ustalaşmışsa, gevşeme uygulamasını birçok yerde yapabilir. Bu uygulama yeri bireyin kendi evi veya danışmanın odası gibi stressiz, sakin bir yerde sınırlandırılamaz( Öst, 1986) . Halka açık yerlerde, parkta otururken veya yürürken de dikkat çekmeyecek şekilde, gevşeme uygulaması yapılabilir (Franklin, 1988) .

Gevşemenin 2 Tekniğinden Bahsedecek Olursak

1) Derinlemesine Gevşeme: Kaslardaki gerginlik azalır ve sinir sistemi rahatlar. Çok
sinirli ve gergin durumlarda yapılan gevşeme egzersizleri gerilimin tümünü yok etmez fakat gerilimi azaltabilir. 

Otojenik Eğitim: Bedende belli değişiklik yaratacak için hayal kurulur. Bunun için gözleri kapatılıp sessizce oturtulması gerek ve kendi kendinize kanıtlar vermelisiniz. Örneğin;Sol kolumun gitgide ağırlaştığını hissediyoruz. Aynı şeyi sol kolunuz ve iki bacağınız içinde yapıyoruz. Sonra kendinizde sıcaklık duygusunu geliştiriyoruz. Kolunuzdaki sıcaklığın arttığını hissediyorsunuz. Daha sonra kalp atış sisteminize bakıp kalp atışlarınızı sakinleştirmeye çalışıyorsunuz. Bunun için kalbim sakin ve düzenli atmaya başladı diyoruz. Aynı şekilde solunumumuzu da düzenliyoruz. Son olarak ise bütün gövdem ısınmaya başladı diyoruz. Bunları yaparken alnım gittikçe serinliyor diyorsunuz ve alnınızı serinletiyorsunuz ve kendi kendinize tekrarladığınız bu cümleler üzerine odaklaşarak derinlemesine gevşemeyi gerçekleştiriyoruz.

Aşamalı Gevşeme: Gevşeme durumunu iyice anlayalım ve fark edelim ki gerginlik durumunu da anlayabilelim. Bunun için rahat bir yerde ve rahat bir pozisyonda oturarak ve uzanarak başlayın. Gözlerinizi kapatın ve vücudunuzdaki çeşitli kas gruplarına odaklaşın. Ellerinizdeki kasları gerin ve yumrularınızı sıkın. Sonra yumruklarınızı açın ve elinizin bütünüyle gevşemesine izin verin. Gerginlik ve gevşeme durumları arasındaki farkı görün. Bu yöntemi ise bedeninizdeki her kas grubu için izleyin.

Meditasyon: Bir renk ya da sözcük üzerine odaklaşarak zihninizi oyalayan düşüncelerden uzaklaşmaktır. Amacı bedensel tepkileri bazı sinyaller aracılığıyla ya da uymamızı sağlamaktır. 

2)Hızlı Gevşeme: Kısa gevşeme araları vererek strese karşı koymayı gerçekleştiririz. Zihninizde kendinizin rahat bir yerde olduğunu canlandırın, derin soluk alıp verin, kas alışkanlıklarınızı tanıyın ve stresli durumlarda kendinizde olup biten fiziksel belirtilerin farkına varın. 

Problem Çözme Teknikleri de Stresle Başa Çıkmada Yardımcı Olabilir

• Problemi saptama
• Seçenekleri gözden geçirme
• Bir çözüm yolu seçme
• Eyleme geçme
• Sonuçları değerlendirme

Stresle başa çıkmada bize yardımcı olabilecek insanlar, aile yakınları, yakın arkadaşlar, uzman kişiler (psikologlar vb) ‘ dir. Stresle başa çıkmada etkili iletişim (kişilerle sorunları tartışmak, sevdikleri cümleleri kullanmak vb) , ya da soru sorma teknikleri (açık uçlu sorular, yönlendirici sorular sormak vb) gibi. Bunların hepsi önemlidir çünkü hepsi kişide farklı tepkiler gösterilmesine sebebiyet verir. 

Öneriler

Stresi ortadan rahatça ortadan kaldırabilmek için başlangıçta size stres yaratan nedenler arasından istediğinizi ve ayrıntılı olarak bir eylem hazırlayın. Bazı stres nedenlerinin değişmesi kısa zaman alırken bazıları uzun zaman alır. Uzun zamanımızı alan stres faktörü için örneğin işinizi değiştirmek istiyorsunuz önce o konuda eğitim almanız gerekir. Bu seçtiğiniz stres ile ilgili gelişme sağlandıktan sonra diğerine geçin. Hedefleriniz ise erişilebilir hedefler olsun. Stres yaratan sorunun kökeninde yatan nedenlerle ilgilenin. Bu yüzden daha iyi farkındalık yaratacaksınız.


Kaynakça

Ersever, O, G. , ‘’Stresin Ruh Hastalığıyla İlişkisini İçeren Çok Faktörlü Kavramsal Bir Model’’ H.Ü. Edebiyat Fakültesi Dergisi, 1985, 33-39. 

Franklin, J., ‘’İsometrik Relaxation, American Journal Of Psyciatry, Vol. 145 (5), 1988, 424- 426.

Norfolk, D. ,’’ İş Hayatında Stres’’ . Form Yayınları. Çev: Leyla Serdaroğlu. İstanbul, 1989.

Öst, Cars- Göran, ‘’ Applied Relaxion: Description Of a Coping Techique And Re- view of 

Controlled Studies, ‘’Behaviour Research and Theraphy, Vol.25 (5) , (1987), 397-409.

0533 373 81 23


1791 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KONUŞMA NARSİSTLİĞİ - 29/11/2024
Konuşma narsisliği, kişinin kendisini başkalarından üstün görerek sürekli konuşma ihtiyacı duyması, dinlemeyi reddetmesi ve sohbeti kendi üzerine çekme eğiliminde olmasıdır.
ÖZSEVGİ & KARI-KOCA SEVGİSİ - 18/11/2024
Özsevgi ile eşimize olan sevgi dengesini nasıl dengeleriz?, Bunun için neler yapmalıyız?, Neler yapmamalıyız?
"İLİŞKİLERİNİZİ ÖLDÜREN 5 ŞEY: - 03/11/2024
1. Karşı tarafı değiştirmeye çalışmak, 2. Onu anlamak için artık çaba sarf etmemek,
ŞEHİTLİK - 27/10/2024
Şehit Olma Nedir?, Şehitlik Mertebesine Nasıl Ulaşılır?, Şehit Olmanın Psikolojik, Pedagojik, Sosyolojik, Milli Manevi Yorumları Nelerdir?,
KINA GECESİNİN GELİN, DAMAT, EBEVEYNLER VE ARKADAŞLAR İÇİN PSİKOLOJİK ANLAMI NEDİR? - 20/10/2024
Kına gecesi, kültürel ve geleneksel bir etkinlik olup, gelin ve damadın hayatındaki önemli bir dönüm noktasını temsil eder.
PSİKOLOJİSİ BOZUK OLANLAR NE GİBİ HAYAT KOÇLUĞU ALABİLİRLER? - 14/10/2024
Psikolojik sorunlar yaşayan bireyler için Hayat Koçluğu hizmetleri, destekleyici bir yaklaşım sunabilir. Ancak bu hizmetlerin, profesyonel psikoterapi veya psikiyatri tedavisi ile birlikte değerlendirilmesi önemlidir.
YALNIZLİK VE SAĞLIK KONULARINDA YÜKSEK KAYGILARIM VAR. - 09/10/2024
Soru:Yalnızlik ve Sağlık konularında yüksek kaygılarım var , bunun için neler önerirsiniz, örneklerle açıklar mısın?
KARI-KOCA İLİŞKİLERİNİN MÜKEMMEL OLMASI İÇİN GEREKEN AİLEVİ DEĞERLER - 30/09/2024
Karı-koca ilişkilerinin mükemmelliği ve sağlam temeller üzerine kurulabilmesi için aile değerleri, ilişkinin sağlıklı, saygılı ve sevgi dolu bir şekilde ilerlemesine yardımcı olan temel prensiplerdir.
ARASTİRMALARA GORE İNTERNET FENOMENLERİ DAHA COK NEDEN İNTİHAR EDİYOR? - 27/09/2024
İnternet fenomenlerinin intihar oranlarının yüksek olmasının birkaç nedeni bulunmaktadır. İşte bu nedenlerden bazıları:
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi87
Bugün Toplam462
Toplam Ziyaret421744
Köşe Yazıları
Aile Danismani ve Psikolojik Danisman Serap Ozkahya 0533 373 81 23
Sinav kaygisi Nedir? Sınav Kaygısı Yaşan Çocuklara Ailelerin Etkisi

Aile Evlilik Terapisti Sule Sisman 0505 767 58 85
SEN HIC OGUL EMZİRDİN Mİ KÖR KURŞUN?

Aile ve Çift Danışmanı Psikologataknşahin 05057675885
- Mutlu Evliliğin Sırları Nelerdir -

BARIŞ YILMAZ
- ANLAŞILMAK İSTEYEN KADIN NE YAPMALI –

Bilgelik Öyküleri
PAYLAŞMAK

Bireysel Aile Psikolog Fulya Beyribey +90 5469324624
ÇOCUK VE ERGENLERDE OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK

Cocuk Psikologu Pedagogu 0532 158 35 55
5 Yaş Çocuğu

Dr. Mehmet A. Eroğlu Yaşam-Eğitim Koçu 0544 7243650
İkigai

evlilik cinsel terapist nesrin örek 05057675885
Cinsel isteksizlik nasıl ele alınmalı ve tedavi edilmelir?

İstanbul Psikolojik Danışman Ahmet Töremen 0533 373 81 23
Problemi çözmek mi tanımak mı?

İSTANBUL YAŞAM KOÇU YÜKSEL KÖKSAL05354336620
BERTRAND RUSSELL’IN ‘MUTLU OLMA SANATI’ İSİMLİ KİTABINDAN ÇIKARILACAK 6 DERS

istanbul yaşam koçu 05321583555
KENDİNİ GERÇEKLEŞTİREN KEHANET

Kişisel gelişim testleri 0505 767 5885
- Başkalarıyla Yaşayabilme Testi -

Psikolog Ayfer
#Çocuk #Suçluluğu- #Psikolog #Hilal #ANDIRMAK Bilgi ve 0533 373 81 23

Psikolog Buse Yeğin
YEME BOZUKLUĞU NEDİR?

Psikolog Çağla Tekeli
Yaşlandıkça Kişide Ne Tür Değişimler Olur?

Psikolog Ekin Cansın Sofracıoğlu
TERAPİ, DANIŞAN ve TERAPİST

Psikolog Esra Gürkan
EVLİLİK VE MUTLULUK

psikolog pedagog aile ve çift terapisi
Dr. Psk. Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem ÇULFA hakkında yazılan yorum, tavsiye, öneri ve faydalar

Psikolog Sinem Sayışman 05333738123
METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUK TESTİ

Psk. Dan. Furkan Çulfa 0544 724 36 50
Okula Gitmenin Psikolojik Olarak Olumlu Katkıları Nelerdir?

Resim ve sanat terapisi Eminen Bauer Burkay 05057675885
Endişenin ve Korkunun resmini çizebilir misiniz ?

sevdadiyarı şiirterapisi
ÇOCUK NE YAŞIYORSA ONU ÖĞRENİR

Sosyolog Merve Ege tel 0505 767 5885
İNTİHAR

Uzman Klinik Psikolog Şakir ERNAS 05057675885
Kendi Varlığını Duyurma Haykırışı: Saldırganlık ve Kızgınlık

uzman klinik psikolog sabiha ışık 05333738123
Göç’ün Psikolojisi ve Sosyolojisi

Uzman Psikolog Gülşah Babaoğlu
ÇOCUKLARDA VE ERGENLERDE BAĞLANMA STİLİ VE BENLİK SAYGISI DERECESİ İLE SÜREKLİ ÖFKE VE ÖFKE İFADE B

Uzman Psikolog Hakan ÖZBAYİS-0533 373 8123
PSİKOTERAPİ NEDİR?

Yasam Koçu Öğrenci Koçu Ayşim Çulfa Üsküdarda Ataşehirde
Ebeveynler Çocuklarının Karne Notları İle ilgili Nasıl Bir Tutum İçinde Olmalılar?

YAŞAM KOÇU ÖĞRENCİ KOÇU SİNAN SEYFİ YETKİNER
İSTİFÇİLİK BOZUKLUĞU

Uzman Klinik Psikolog Büşra Güneş
HASTALIK HASTALIĞI

Yard.Doç.Dr. Muhsin Yılmazçoban
GÖRÜCÜ USULÜ MÜ, FLÖRT MÜ?

Uzman Klinik Psikolog Pedagog Gülten Demirdöven 0533 373 81 23 Cep Whatsapp
BOŞANMALAR ÇOCUKLARI NASIL ETKİLİYOR?

Uzman Klinik Psikolog Uzman Pedagog 05447243650
Sosyal Fobi Nedir?

Aile ve İlişki Danışmanı Serhat Yabancı
BOŞANMANIN PSİKO-SOSYAL BOYUTU

Psikolojik Problemler 0544 7243650
Anoreksiya Nevroza Nedir?

Çocuk Psikoloğu,Pedagog Barış Çakır
ÇOCUKLARDA BİLGİSAYAR BAĞIMLILIĞI-Pedagog Barış Çakır

Gönül Öziş
Çocuklarda Depresyon

Nesrin Örek Aile,Çift ve İlişki Danışmanı
Çocuk İstismarı

istanbul Psikolog Pedagog 724 Psikoloji Köşe Yazıları
BEBEK VE MÜZİK

Çift Terapisti Aile Terapistleri Evlilik Terapisti 05321583555
KONUŞMA NARSİSTLİĞİ

Psikolog Esra Gökcen
Bireysel Koçluk

Mükemmel Bir İlişki İçin 20 Öneri

Depresyon Danışmanlığı ,0533 3738123

Telefon Desteği,0544-7243650

Psikolojik Destek Psikolog Pedagog Terapi Merkezleri
İstanbul Avrupa Anadolu Yakası Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Evlilik Terapisi Randevu
 
Avrupa Yakası Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisti Evlilik Terapisti
 
İstanbulda Psikolojik Danışman Terapi Merkezi Psikoterapi Randevu
 
• İstanbul  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Adalar Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Arnavutköy  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Ataşehir  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 

   İstanbul Anadolu Yakası Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Evlilik Terapisi Randevu

• Avcılar  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 

   • Bağcılar  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Bahçelievler  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Bakırköy  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Başakşehir  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Bayrampaşa  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Beykoz  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Beylikdüzü  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Beyoğlu  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Beşiktaş  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Büyükçekmece  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Çatalca  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Çekmeköy  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Eminönü  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Esenler  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Esenyurt  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Eyüp  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Fatih  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Feriköy  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Gaziosmanpaşa  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Güngören  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Kadıköy  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Kartal  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Kağıthane  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Küçükçekmece  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Maltepe  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Pendik  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Sancaktepe  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Sarıyer  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Silivri  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Sultanbeyli  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Sultangazi  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Şişli  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Şile  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Tuzla  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Ümraniye  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 
   • Üsküdar  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 

   • Zeytinburnu  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 

Acıbadem  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 

Göztepe  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 

Mecidiyeköy  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 

Bağdat Caddesi  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 

Cadde  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 

Altunizade  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 

ÇAmlıca  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 

Küçük Çamlıca  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 

Şaşkın Bakkal  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 

Ataşehirde  Randevu Psikolog Pedagog Psikiyatrist Aile Terapisi Evlilik Terapisi Yaşam Koçu 0544-7243650 & 0216-3476003 & 0533-3738123 & 0505-7675885 


 
Psikolojik Destek,Pedagojik Destek, 05447243650
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.663034.8019
Euro36.413536.5594
Saat
Takvim
Site Haritası